Opnieuw een grote veestal in brand.

In Agelo een grote veestal in brand.

In Agelo in de Twentse gemeente Dinkelland is een grote brand uitgebroken op een varkensfokkerij. De brand woedt in twee schuren met daarin biggen..

De brand brak uit in een van de twee schuren. De brandweer probeerde te voorkomen dat de brand oversloeg, “maar dat is niet gelukt”, zegt een woordvoerster. Hoeveel biggen in de schuur zijn, kon ze niet zeggen (bron: ANP).

Brandstatistiek

Dit soort branden komen vaker voor. In 2015 verbrandden meer dan 128.000 dieren in hun stallen (bron: wakker dier). Blijkbaar vinden de veehouders het niet nodig om in te grijpen. Stichting “Wakker Dier” wel, want deze stichting voert al geruime tijd campagne voor veilige veestallen. Sinds 2014 zijn er strengere eisen voor nieuwe stallen.

Normontwerp ‘Brandveiligheid grote veestallen’ gepubliceerd

13-06-2017 De bijlage J bij NEN 6060 geeft een bepalingsmethode waarmee kan worden bepaald of een groot brandcompartiment van een lichte industriefunctie voor bedrijfsmatig houden van dieren (veestal) voldoet aan de functionele eisen om branduitbreiding te voorkomen (Bouwbesluit 2012, artikel 2.81) voor nieuwbouwsituaties. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het gelijkwaardigheidsbeginsel uit het Bouwbesluit 2012, artikel 1.3. Belanghebbenden kunnen tot 1 september 2017 commentaar indienen op dit normontwerp.

Bij de totstandkoming van dit wijzigingsblad  is rekening gehouden met de resultaten uit de publicatie ‘Onderzoek naar brandveiligheid voor dieren in veestallen – Knelpunten en verbetermogelijkheden’. Dit onderzoek stamt uit november 2012. Ook zijn de brandweerstatistieken van Brandweer Nederland uit de periode 2012 tot 2016 meegenomen.

En wat doe ik ?

Nu houd is zelf wel van een stukje vlees dus indirect ben ik medeschuldig aan dit dierenleed. Ik kan mij natuurlijk beroepen op; gewoonte, opvoeding, ik heb het nodig, cultuur.  Maar ja . . . . . dat heeft een hoog gehalte “met de kop in het zand”.

Zojuist met mijn vrouw afgesproken dat we “vega”-dagen gaan invoeren. En verder voor mij tijdens ontbijt en lunch geen vlees meer.  Het is een begin.

 

Deel dit bericht of pagina

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.