Geheimzinnige branden in veestallen

Brandstatistiek ?  Aantal stalbranden (varkens)

2014 : 29
2015 : 31
2016 : 47

Redactie: Dat is raar. Na aanleiding van een onderzoek (2012) worden maatregelen genomen (2014) en het aantal branden stijgt.

Bron BD: Exacte cijfers over het aantal branden bij varkenshouderijen zijn er bij de POV en de brandweer niet.
Redactie: Hoezo, . . . . . .  zijn er dan “geheime branden” of “een beetje branden” ?

Bron BD: In 15 procent van de gevallen noemt de brandweer kortsluiting en werkzaamheden in de stal redenen als oorzaak als oorzaak. Tussen de 50% -85% van de oorzaken blijft min of meer onbekend.
Redactie:  Dus na het onderzoek van 2012 heeft niemand bedacht dat de sector misschien baat heeft om in de toekomst (na 2012) meer te weten over brandontwikkeling?

Bron BD: De afgelopen zes weken zijn vier branden geweest in varkensstallen, waarvan drie met een groot aantal dode varkens. Dit is een ongebruikelijk aantal in zo’n korte tijd”, aldus Jansen van de POV.
Redactie: Oohhhh, er zijn toch meer specifieke cijfers. Maar misschien alleen voor “insiders”?

Wat gaat men doen?

Bron BD: Verzekeraars onderzoeken samen met het Verbond van Verzekeraars de mogelijkheden om extra risicogerichte inspecties uit te voeren bij veehouderijbedrijven. Hiermee willen verzekeraars een bijdrage leveren aan het voorkomen van schade en dierlijke slachtoffers. Het Verbond adviseert zijn leden om risicogerichte inspecties uit te voeren bij veehouderijbedrijven die grote aantallen dieren huisvesten. Tijdens dit soort inspecties wordt gelet op verschillende risicovolle situaties die tot brand en daarmee tot dierenleed kunnen leiden. Samen met de ondernemer worden vervolgens maatregelen genomen.
Redactie: Dus er is een grote mate van vrijblijvendheid en in het onderzoek/ inspectie worden alleen grote veestallen betrokken. Nou dat zal “betrouwbare” informatie opleveren in het kader van oorzaakanalyse. Zou kostenbesparing de drijfveer van de verzekeraars zijn?

Wat ga ik doen ?

Wij zijn thuis begonnen met het afbouwen van het eten van vlees. Het gezin doet vrolijk met Pa mee. Overdag geen vlees op brood is echt een makkie. ‘s-Avonds geen vlees is vooral praktisch lastig. Vlees eten is zo’n gewoonte. De woensdag en vrijdag als “vega”-dag is ingezet. Morgen dus aan de vega-burger of iets dergelijks. Ik ben benieuwd . . . want koken kan ik niet. Voor insiders heb ik nog wel een mooie anekdote met een Top Kok. Een beetje geheimzinnig . . . . .

> Lees ook: POV en onderzoek naar stalbranden

> Lees ook : Opnieuw een grote stalbrand 

> Lees ook : 20.000 varkens door bij stalbrand

> Lees ook : Brand in stal meestal een mysterie

> Lees ook : Overzicht stalbranden 2017

Deel dit bericht of pagina

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.