Moeten CO2-gascilinders altijd gewogen worden ?

Situatie
Bij onderhoud, inspectie of voor een proefblussing van een blusgassysteem met hogedruk CO2-blusgascilinders moet de inhoud van de blusgascilinders worden beoordeeld door weging.

Probleem
Om de cilinders te kunnen wegen moeten deze worden afgekoppeld. De blusslangen, stuurslangen en de beugels worden dan losgehaald. Hierna moeten de veiligheidskappen op de blusgascilinders worden geplaatst (indien mogelijk) en de blusgascilinders naar de weeginrichting worden gebracht. Het wegen van blusgascilinders brengt risico’s met zich mee voor personen die hiermee aan het werk zijn en ook voor de omgeving. Een blusgascilinder die omvalt en waarbij de afsluiter afbreekt kan enorme gevolgen hebben. De betrouwbaarheid van het blusgassysteem vermindert door af- en aankoppelen omdat de kans bestaat dat er koppelingen niet goed worden vastgezet of pakkingsringen achterblijven. Als de inhoud van de blusgascilinders op een betrouwbare manier kan worden bepaald zonder de blusgascilinders te hoeven afkoppelen en verplaatsen neemt de veiligheid en de betrouwbaarheid van het blussysteem toe.

Oplossing
De inhoud van alle CO2 blusgascilinders mag bepaald worden door het meten van het vloeistofniveau. Ten minste 1 van de blusgascilinders is gewogen en de inhoud is bepaald met de meting van het vloeistofniveau. Van de overige cilinders is het vloeistof niveau bepaald.

Deel dit bericht of pagina

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.