Sprinklertank – alternatief op staal

Sprinklertanks bestaan er in allerlei maten. In bijna alle gevallen wordt de tank samengesteld uit stalen platen. Een sprinklertank met een geldige keur moet elke 10 jaar leeg gehaald worden voor onderhoud.

Een alternatief is de betonnen tank. Strikt genomen is het een reservoir zonder keurmerk en zou dus elke 3 jaar geïnspecteerd moeten worden. Ik vraag mij af of de regelgevers ook rekening hebben gehouden met betonnen sprinklertanks ?

Fire Protection Support - Brandbeveiliging - Sprinkler
Foto van Croonwolterendros
  • Toelichting (Voor exacte tekst zie de betreffende normen)
  • NFPA 25 – 9.2.5. : 5 jaarlijkse inwendig reinigen en inspecteren. Corrosie waargenomen (bij stalen tanks: bijna altijd) : leeghalen, repareren.
  • FMDS 02-81 – 2.10.1.4 : 5 jaarlijks inwendige inspectie. 10 jaarlijks inspectie en onderhoud met lege tank.
  • NEN 12845 – 20.3.5.2: Met uitzondering van tanks die zodanig zijn ontworpen dat de eerste 10 jaar geen onderhoud nodig is moeten alle tanks 3 jaarlijks inwendig worden geïnspecteerd en indien dit noodzakelijk is worden geledigd en schoongemaakt. Ze moeten worden gecontroleerd op corrosie volgens de instructies van de fabrikant en alle tanks moeten worden geverfd en/of de corrosiebescherming moet weer worden aangebracht als dit noodzakelijk blijkt.
  • NEN 12845 – 20.3.6: Tanks die zodanig zijn ontworpen dat de eerste 10 jaar geen onderhoud nodig: Ten minste elke tien jaar moeten alle beperkte watervoorraden worden schoongemaakt en inwendig onderzocht en de tankwand worden bijgewerkt indien nodig.
  • TB67B – Als FMDS 02-81. Met het verschil dat TB67B het over staal geboute tanks heeft en niet over betonnen tanks.

Deel dit bericht of pagina

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.