TB 80 – Vernieuwd en uitgebreid

Technisch Bulletin 80 is een uitgave van het CCV onder auspiciën van de Nederlandse Markt (Commissie van Belanghebbenden),

Het beschrijft het beheer en onderhoud van Watervoerende Blussystemen.

2011: EN 12845 – Sprinklerinstallaties

NEN-EN 12845 + NEN 1073, gaat onder andere over beheer en onderhoud van sprinklerinstallaties. De Europese Commissie: CEN TC-191, heeft vastgesteld dat de omschrijving van onvoldoende kwaliteit en inhoud zijn.

2011: Hybride installaties

De sprinklersystemen in Nederland zijn veelal van het type “hybride”. Dat wil zeggen; gebouwd volgens meerdere verschillende voorschriften. Bijvoorbeeld: Voor opslag wordt FM of NFPA toegepast terwijl het leidingwerk, elektrische delen en watervoorziening moet voldoen aan de NEN.

2011: Commissie van Belanghebbenden

De Commissie van Belanghebbenden (CvB), de vertegenwoordiging van belanghebbenden in Nederland, meent dat het beter zou zijn dat alle bedrijven in Nederland op dezelfde manier onderhoud plegen, zonder zich af te hoeven vragen welke norm gehanteerd moet worden. De CvB heeft besloten om een universeel beheer- en onderhoudsvoorschrift op te stellen in de vorm van een Technisch Bulletin, dus onafhankelijk van het voorschrift waarop de installatie is aangelegd. Bovendien moest dat TB dermate gedetailleerd zijn zodat dat de omvang en diepgang van het onderhoud voor alle onderhoudsbedrijven hetzelfde is.

2017: Het CCV publiceerde dit technisch bulletin om ervoor te zorgen dat er duidelijkheid en gelijkheid komt bij beheer en onderhoud van sprinklerinstallaties. Technisch Bulletin 80: 2017 geeft invulling aan bovenstaand besluit. De bepalingen over beheer- en onderhoud in diverse voorschriften voor sprinklerinstallaties komen min of meer overeen. De frequentie waarin de beheer- en onderhoudsactiviteiten moeten worden uitgevoerd verschilt echter (soms sterk) van voorschrift tot voorschrift. De frequentie van beheeractiviteiten in dit Technisch Bulletin is gebaseerd op de meest toegepaste frequentie en is vastgesteld door Werkgroep-Onderhoud van het Deskundigenpanel VBB.

2021: Watervoerende blussystemen

In TB 80 is op een overzichtelijke manier samenhangende informatie toegankelijk gemaakt over doelmatig beheer en onderhoud van automatische sprinklerinstallaties.

Er is echter nog een aantal andere typen blussystemen waarvoor goed beheer en onderhoud minstens zo belangrijk is: bijvoorbeeld watersproei-, zwaarschuim- & middelschuim-, lichtschuim- en watermistsystemen. Dat geldt eveneens voor onderdelen van blussystemen zoals de watervoorziening of de elektrische voorzieningen. Het Deskundigenpanel VBB-systemen heeft daarom in de vergadering van 30 november 2017 het principebesluit genomen om het toepassingsgebied van TB 80 te verbreden naar watervoerende VBB-systemen. Alle aspecten die te maken hebben met onderhoud die momenteel in andere besluiten of andere technisch bulletins zijn vermeld onder te brengen in dit voorschrift ).

Samenstelling werkgroep

Dit Technisch Bulletin is opgesteld door: De Werkgroep Onderhoud van het deskundigenpanel VBB-systemen. Het deskundigenpanel werkt in opdracht van en onder verantwoordelijkheid van de Commissie van Belanghebbenden Brandbeveiliging van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Op het ogenblik van publicatie van het Technisch Bulletin bestond de werkgroep uit:

  • Armin Bouwman
  • Jan Braakman
  • Jeroen van den Bemt
  • Mark Heijnemans
  • Matthijs Vast
  • Richard Hoyer (voorzitter en liaison)
  • Sven Sterkendries
  • Theo Holterman
Deel dit bericht of pagina

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.