Corrosievormen in blusinstallaties

Corrosievormen in blusinstallaties

In blusinstallaties kunnen de volgende vormen van corrosie voorkomen:
• zuurstofcorrosie
• zuurcorrosie
• corrosie door chloride
• microbiologische corrosie (MIC – Microbiologically Influenced Corrosion)
• galvanische corrosie
• cavitatie
• incidentele corrosieoorzaken

Zuurstofcorrosie

Zuiver zuurstofcorrosie van koolstofstaal veroorzaakt putvormige aantasting. Als de aanvoer van
vers zuurstofrijk water beperkt is, blijft zuurstofcorrosie beperkt en zorgt niet voor ernstige
corrosieproblemen.

Zuurcorrosie

Een lage pH-waarde (zuurgraad) leidt niet zo gauw tot lekkages omdat dit het staal egaal aantast (geen lokale pitting). Lage pH-waarden zorgen wel voor problemen bij gegalvaniseerde leidingen, het lost de zinklaag op en dit kan voor pitting zorgen als het staal daarna door zuurstofcorrosie plaatselijk wordt aangetast.

Corrosie door chloride

Water met een hoog chloridegehalte (Cl-) kan met name bij roestvast staal tot putvormige aantasting (pitting) leiden. Een verhoogd chloridegehalte bevordert zuurstofcorrosie van koolstofstaal. Bij gebruik van brak grondwater (> 150 mg Cl-/l) moet de materiaalkeuze rekeninghouden met corrosie.

Microbiologische corrosie

Microbiologische corrosie is één van de meest voorkomende vormen van corrosie in met name koelwatersystemen, maar ook in sprinklersystemen.. Vaak spreekt men van microbiologisch beïnvloede corrosie aangeduid als MIC (Microbiologically Influenced Corrosion). De corrosie wordt gekatalyseerd door de activiteit van bacteriën. Zonder de invloed van de bacteriën zou het corrosieproces aanzienlijk langzamer gaan of mogelijk zelfs helemaal niet. Bacteriën kunnen worden verdeeld in anaerobe en aerobe bacteriën, die respectievelijk gedijen in een zuurstofarm en een zuurstofrijk milieu.
De bacteriën die zorgen voor microbiologische corrosie kunnen in verschillende watersoorten tot groei komen. De bacteriën die zuurstof nodig hebben, hebben baat bij vers water waarin nog voldoende zuurstof is opgelost. Wanneer deze zuurstof is verbruikt, kan de in sulfaat (SO4 2-) en nitraat (NO3 2-) gebonden zuurstof worden benut door sulfaat- of nitraat reducerende bacteriën.

Bacteriën die een belangrijke rol spelen bij microbiologische corrosie, zijn onder andere:
• Zuurproducerende bacteriën (APB)
• IJzergerelateerde bacteriën (IRB)
• Sulfaatreducerende bacteriën (SRB)
• Slijm-, film-, dradenvormende bacteriën (SLYM)
• Heterotrophics, heterotrofe bacteriën (HAB)

Galvanische corrosie

Galvanische corrosie is een gevolg van directe/geleidende koppeling van verschillende metalen in een watervoerend systeem. Het minst edele metaal lost op en corrodeert dus. Voor galvanische corrosie is enige zuurstof nodig. Deze vorm van corrosie komt weinig voor in sprinklersystemen (staal rechtstreeks in contact met bijvoorbeeld roestvast staal) en is bovendien eenvoudig op te lossen door een van de materialen te vervangen of door de geleiding op te heffen door gebruik van een isolator.

Cavitatie

Aan de binnenzijde van de zuigleiding kunnen lokaal (vlak bij de pomp) gaten ontstaan door cavitatie. Door onderdruk aan de zuigzijde ontstaan er dampbellen die imploderen (cavitatie) aan het metaaloppervlak en daarmee het metaal beschadigen. Als zich een gat vormt boven het wateroppervlak van de zuigleiding zuigt de pomp alleen lucht aan.

Incidentele corrosieoorzaken

Incidenteel kunnen andere oorzaken ten grondslag liggen aan corrosie (veel te hoge pH-waarde, chemicaliën die in het systeem terecht zijn gekomen, slechte kwaliteit leidingen, verkeerde bevestigingsmethode, slechte waterkwaliteit (brak/zout- of oppervlaktewater) et cetera). Deze hebben ieder hun eigen specifieke benadering en oplossing nodig.

Bron: Whitepaper corrosiebeheersing.

Deel dit bericht of pagina

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.