PGS 29 – eerste indruk

Onlangs heb ik een presentatie over de nieuwe PGS 29 bijgewoond. PGS 29:2016 gaat over:  Bovengrondse opslag van brandbare vloeistoffen in verticale cilindrische tanks.

PGS 29 is van toepassing op inrichtingen met ten minste één verticale cilindrische bovengrondse stalen tank waarvan de bodem op een fundering rust. De richtlijn is van toepassing gedurende de gehele levensfase van de tank. PGS 29 geeft richtlijnen voor de arbeidsveilige, milieuveilige en brandveilige opslag. Per oktober wordt de regeling verplicht en per 2022 moeten alle bedrijven hieraan voldoen.

Opvallend is dat er in Nederland sinds 1968 geen calamiteiten kent, er bovendien geen faalkans analyse is uitgevoerd terwijl deze nieuwe regelgeving leidt tot een verzwaring van de beveiliging. Althans zo mag ik van de sprekers geloven. Nu ben ik niet tegen beveiliging, integendeel, maar het moet wel zinvol zijn.

De zin wordt dan vormgegeven door de beveiliging; “performance based” te maken. Dat betekent dat er veel afhangt van de kwaliteit van de adviseurs en de UPD-toetsers. En dat is nou net niet geregeld.

Intersant, ik ga mij toch meer verdiepen in deze nieuwe PGS.

Download hier : PGS 29:2016

Deel dit bericht of pagina

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.