Moeten sprinklerleidingen doorgespoeld worden ?

De NEN-EN 12845 schrijft hier weinig over. De norm omschrijft alleen dat er doorspoelafsluiters aanwezig moeten zijn om het leidingsysteem periodiek door te spoelen. De frequentie wordt niet omschreven.

Het Technisch Bulletin 80; Beheer en Onderhoud van sprinklerinstallaties; de vervanger van de onderhoudshoofdstukken van de NEN-EN 12845 en VAS, omschrijft het volgende: Bij het testen van het brandalarm via de ITC’s behoort het testwater gecontroleerd te worden op vervuiling.  Indien er vaste delen uit de ITC komen dan moet er een inwendig onderzoek uitgevoerd worden. Het doorspoelen kan een corrigerende maatregel zijn.

De NFPA omschrijft dat er doorspoelafsluiters aanwezig moeten zijn om het leidingsysteem door te spoelen. Door te eisen dat elke verdeelleiding gespoeld moet kunnen worden, gaat men nog iets verder dan de EN. Het spoelen is voorgeschreven als er een verstopping is geconstateerd.

Het CCV-certificatieschema Leveren VBB-systemen – art. 2.2.3 en Inspectieschema – tabel 7.3.1:  omschrijven dat het leidingwerk inwendig schoon en dicht moet zijn. Dat moet aangetoond zijn door het doorspoelen en persen van het leidingwerk.

Conclusie

Het spoelen van sprinklerleidingen voert men dus uit als er een verstopping in het leidingsysteem zit.

Bij certificatie is het spoelen direct na nieuwbouw of modificatie vereist om aan te tonen dat er geen verstoppingen in het nieuw aangelegde installatie zit.

Deel dit bericht of pagina

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.