Wat is: vervaldatum jaarlijks onderhoud ?

Certificatieafspraak VBB sprinklerinstallaties 

Voor het productcertificatieschema onderhoud VBB-systemen (sprinklerinstallaties) is het begrip “vervaldatum” in relatie tot de onderhoudscyclus gedefinieerd. De vervaldatum bepaalt of de onderhoudscyclus van een brandblussysteem tijdig is afgerond. Het begrip wordt nu gedefinieerd en toegepast als de datum waartegen het volgende onderhoud moet zijn uitgevoerd. De vervaldatum is installatiegebonden.

Voor certificatie volgens het CCV-certificatieschema’s Onderhoud VBB-installaties heeft de Commissie van Belanghebbenden Brandbeveiliging (CvB Brand) ingestemd met de volgende harmonisatieafspraak.

Download certificatie-afspraak: 2018-04_Vervaldatum_bij_onderhoud

Het begrip vervaldatum in paragraaf 3.2.6 wordt als volgt gedefinieerd en toegepast:

  • De vervaldatum is de datum waartegen het volgende onderhoud moet zijn uitgevoerd;
  • De vervaldatum is installatiegebonden. Als een opdrachtgever voor onderhoud van de ene certificaathouder naar de andere overstapt, blijft de vervaldatum hetzelfde;
  • Als een certificaathouder meer dan twee maanden voorafgaand aan de vervaldatum het onderhoud voltooit, schuift de vervaldatum naar voren (meer onderhoud in een jaar mag, minder niet);
  • Als een certificaathouder meer dan twee maanden na het verstrijken van de vervaldatum zijn onderhoud voltooit voldoet hij niet aan de eisen, de onderhoudsmatrix moet worden aangepast op basis van een inventarisatie, waar nodig moet extra onderhoud worden uitgevoerd. De vervaldatum blijft hetzelfde.
  • In paragraaf 3.2.6 van het schema Onderhoud VBB-installaties is het begrip vervaldatum op zich juist verwoord, zij het dat niet duidelijk wordt of het om de huidige of de toekomstige vervaldatum gaat. Om hierin te voorzien is bovenstaande harmonisatieafspraak noodzakelijk.
  • De vervaldatum heeft een functie in het kader van beoordeling of de onderhoudscyclus van een VBB installatie tijdig is afgerond. Er is twee maanden speling rond de vervaldatum. In de regel geeft dit voldoende flexibiliteit. Overschrijding komt echter wel voor, onderschrijding nauwelijks maar is wel denkbaar. De harmonisatieafspraak voorziet in beide gevallen.

Bron: CIBV & CCV

Deel dit bericht of pagina

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.