Legionella in sprinklerinstallaties ?

De sectie VSI van VEBON-NOVB ontvangt regelmatig vragen over de risico’s van Legionella in sprinklerinstallaties. Dit was voor de VSI reden om onderzoek te laten uitvoeren naar de risico’s en eventuele mogelijke maatregelen.

Sprinklerinstallaties vallen met betrekking tot Legionellapreventie onder de Arbeidsomstandigheden-regelgeving. Het Arbo-Informatieblad AI-9 en 32 [2, 3] en de ISSO-publicaties 55.2 en 55.3 bevatten informatie over hoe in de praktijk met de diverse watersystemen kan worden omgegaan ten aanzien van Legionellapreventie.

Legionella is de benaming van een groep bacteriën. Binnen deze groep zijn meer dan 61 soorten Legionellabacteriën bekend. Niet alle type Legionellabacteriën kunnen Legionellose veroorzaken. Niet alle typen zijn dus gevaarlijk. Wanneer iemand ernstig ziek is geworden door Legionella dan wordt gesproken over Legionellose. Legionellose wordt veroorzaakt door het inademen van aerosolen (zeer fijne vloeistofdeeltjes) die besmet zijn met de bacterie. Aerosolen met een diameter van < 5 micron kunnen bij inademing diep in de longen terechtkomen. De twee vormen van Legionellose zijn Legionella Pneumonie, een ernstige vorm van longontsteking, en Pontiac fever, een minder ernstige, griepachtige aandoening. Legionella Pneumonie is de meer formele naam voor wat in de volksmond ‘veteranenziekte’ wordt genoemd.

Conclusie

  • Een sprinklersysteem wordt alleen bij brand automatisch geactiveerd. Mensen zijn dan niet aanwezig.
  • De gevaarlijke soort Legionella Pneumophila komt voor in systemen met temperaturen tussen de 30 en 45°C. In sprinklersystemen heerst over het algemeen een lagere temperatuur.
  • Voor met name de installateurs die werkzaamheden verrichten aan de sprinklerinstallatie kan in enkele specifieke situaties een risico niet geheel worden uitgesloten.
Deel dit bericht of pagina

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.