Moeten obstructiesprinklers meegerekend worden ?

In paragraaf 7.1 van NEN-EN 12845+NEN 1073:2018 wordt aangegeven dat het hydraulisch ontwerp moet worden gebaseerd op alle sprinklers in het maximumsproeivlak, vermeerderd met tussensprinklers en extra sprinklers. Door het ontbreken van een duidelijke definitie wordt de term “extra sprinklers” verschillend geïnterpreteerd. Wat bedoelt het voorschrift met de term “extra sprinklers” en vallen hier ook obstructiesprinklers onder bijvoorbeeld kanalen onder?

Antwoord
Obstructiesprinklers aangebracht onder bijvoorbeeld kabelgoten of kanalen zijn obstructiesprinklers en moeten dan ook niet worden gezien als extra sprinklers in relatie tot het hydraulisch ontwerp.

Onderbouwing
Wanneer sprinklers onder zowel het dak als onder obstructies zijn aangebracht zullen deze bij een brand niet beide worden aangesproken. Immers, door het aanspreken van een sprinkler treedt plaatselijk koeling op, waardoor een boven de aangesproken sprinkler geprojecteerde sprinkler niet zal worden aangesproken.

Deel dit bericht of pagina

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.