Accubranden

In de afgelopen periode zijn accubranden steeds vaker in het nieuws. Het betreft hier accubranden van elektrische (deel)scooters, elektrische auto’s, elektrische fietsen en ook van elektrische stepjes. Bij een beschadiging van de accu (lithium-ionbatterij) kunnen de chemische stoffen in de accu spontaan ontbranden en omdat er veel energie in een accu is opgeslagen, brandt deze zeer heftig en ook langer.

Landelijke regels om bedrijven waar accu’s zijn opgeslagen te controleren, zijn er niet. Momenteel wisselt de regelgeving per gemeente daar waar het gaat om een veilige manier van het opslaan en opladen van accu’s. Daarom zijn de Veiligheidsregio’s voorstander om een inspectie bij dergelijke bedrijven te doen. Ook dienen de locaties van deze bedrijven goed in kaart gebracht te worden zodat bij een alarm direct extra bluswagens kunnen uitrukken. De regelgeving zal op termijn hierop aangepast worden.

In de toekomst zal er ook regelgeving volgen om branden die in meterkasten ontstaan, te beperken. Hierin wordt veelal door de bewoners een batterij geplaatst om hun eigen zonne-energie op te slaan.
Zulke branden moeten anders bestreden worden en heeft een andere voorbereiding nodig, ook omdat er mogelijk giftige stoffen vrij kunnen komen.

Andere blogs:

Hoe werkt een Lithium Ion batterij ?

Hoe voorkom je een brand van een Lithium Ion batterij?

Hoe herken je een brand van een Lithium batterij?

Wat is Lithium?

Effect van Bluspoeder op een Li Ion – brand


Deel dit bericht of pagina

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.