Sprinklerinstallaties en corrosiepreventie

Kattenruggen en zinkers

De sprinklers van een sprinklerinstallatie worden via een netwerk van leidingen (sprinklerbuis) voorzien van bluswater. De norm schrijft voor dat de installatie leeggelaten moet kunnen worden. In een optimaal ontworpen sprinklerinstallaties liggen de leidingen in een recht lijn, zodat het hydraulisch het gunstigste is. Betonbalken en andere installaties zoals luchtbehandelingskanalen kunnen een zogenaamde obstructie vormen.

Kattenrug’ is de gebruiksnaam voor een leidingdeel dat over een obstructie gelegd wordt. ‘Zinkers’ gaan onder de obstructie door. In beide situaties is sprake van onderbreking van het afschot en zijn plaatsen waardoor luchtophopingen onvermijdelijk zijn.

Aandachtpunt

In de praktijk blijkt dat op plaatsen waar in de installatie lucht opgesloten is, er een sterk verhoogde kans op corrosie is. Kattenruggen en zinkers blijken plaatsen te zijn waar luchtopsluitingen voorkomen. Bij zinkers kan er mogelijk meer sprake zijn van vuilophopping.

Context Fire Protection Support

Fire Protection Support stelt basisontwerpen op.
Een basisontwerp is zeer bevorderlijk als u het meest passende ontwerp wenst in combinatie met een snelle aanbesteding.

Deel dit bericht of pagina

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.