Harmonisatieafspraak over proefbrand gepubliceerd

Het CCV heeft op 29 maart jl. harmonisatieafspraak 2022-01 gepubliceerd. Hierin wordt vermeld in welk geval een inspecteur bij een proefbrand aanwezig moet zijn en wanneer dit niet nodig is. Het is van groot belang dit af te stemmen met de inspectie-instelling.

Waarom een proefbrand?
Een brandmeldinstallatie mag anders zijn ontworpen dan de norm voorschrijft, maar in dat geval moet je vaak met een proefbrand aantonen dat het ontwerp goed functioneert. De inspecteur controleert of de proefbrand goed is uitgevoerd. Dit kan door het bijwonen van de proefbrand.

Bij een brandmeldinstallatie met een CCV-keurmerk hoeft de inspecteur, onder bepaalde voorwaarden, niet altijd bij de proefbrand aanwezig te zijn en wordt erop vertrouwd dat de CCV-vakman goed werk heeft geleverd.

Toelaatbare grens

  • De proefbrand is uitgevoerd door een certificaathouder van het certificatieschema bmi leveren. Uit de rapportage is duidelijk herleidbaar dat de proefbrand is uitgevoerd volgens de norm, en op de meest ongunstige locatie, en onder de meest ongunstige omstandigheden. De rapportage is verifieerbaar met de situatie op locatie en een videoverslag is beschikbaar. Indien de rapportage niet verifieerbaar is met de situatie op locatie of de omstandigheden ter plaatse zijn te complex, is dit vooraf besproken met de inspectie-instelling, zodat de inspecteur vooraf kan bepalen of bijwonen toch noodzakelijk is.
  • Of de proefbrand is bijgewoond door de brandweer en het rapport van de proefbrand is door de brandweer ondertekend.

Proefbrand 8 moet altijd worden bijgewoond door brandweer en/of inspectie instelling. Bijwoning kan fysiek of via beeldbellen.

Onderbouwing
Een proefbrand in een standaardsituatie met voorspelbare uitkomst hoeft niet te worden bijgewoond. Een proefbrand in een unieke situatie moet wel worden bijgewoond. Rapporten van eerdere proefbranden kunnen worden gebruikt om te bepalen of het resultaat voorspelbaar is. De bedoeling is dat vooraf wordt afgestemd met de inspectie-instelling of bijwoning door de inspecteur nodig is, en hoe dat moet worden ingevuld. Bijwoning hoeft niet veel tijd te kosten als het tijdig is afgestemd.

Methode
Visueel of administratief

Bron: CCV

Deel dit bericht of pagina

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.