Negatieve zuigcondities pomp aan banden gelegd


Wat is een negatieve zuighoogte c.q. negatieve zuigconditie

Er is sprake van negatieve zuighoogte:

 • als minder dan twee derde van de effectieve inhoud van de beperkte watervoorraad zich boven de hartlijn van de pomp bevindt;
 • als de hartlijn van de pomp zich meer dan 2 m boven het laagwaterpeil in de beperkte watervoorraad bevindt. 

Regel (Interpretatiebesluit 2022-05)

Een negatieve zuighoogte behoort te worden vermeden, en is niet toegestaan als open water als watervoorziening wordt gebruikt.

Indien de omstandigheden een positieve zuighoogte niet toestaan en een verticale pomp niet kan worden toegepast, is een negatieve zuighoogte onder voorwaarden acceptabel.

https://fireprotectionsupport.nl/wp-content/uploads/2022/08/2022-05_Zuigconditie_pomp.pdf

Waarom deze aanscherping

Nieuwe pompsets worden regelmatig geïnstalleerd onder negatieve zuigconditie. Dit kan tot problemen leiden omdat de toegepaste pompen in sprinklerinstallaties niet zelf-aanzuigend zijn. Aanvullende maatregelen moeten ervoor zorgen dat de zuigleiding en de pomp altijd gevuld zijn met water. 

Het komt veel voor dat de voetklep bij waterafname niet opent, en na test van de installatie niet sluit. Daarnaast worden met regelmaat problemen geconstateerd in de suppletievoorziening van de vultank, de niveauschakelaar in de vultank en in de terugslagklep (tussen vultank en de perszijde van de pomp). 

Het is nu toch niet anders ?                                   

De NEN 12845 omschrijft: “OPMERKING Pompen met negatieve zuighoogte en onderwaterpompen behoren te worden vermeden en uitsluitend te worden toegepast wanneer het praktisch niet uitvoerbaar is om positieve zuighoogte te realiseren.”

Een opmerking is echter geen regel. Dus in de praktijk treffen we veel installaties onder negatieve zuighoogte aan.

In buitenlandse voorschriften is een negatieve zuighoogte niet toegestaan. Dat is in Nederland nu ook (bijna altijd) het geval.

Deel dit bericht of pagina

2 gedachten over “Negatieve zuigcondities pomp aan banden gelegd”

 1. Hoi Richard
  Helemaal met bovenstaande eens, de uitzonderingen zouden ook net als bij NFPA 20 en bij FM ook niet mogelijk moeten zijn.
  Volgens VDS en CEA (o.a. Duitsland en voor CEA België) is negatieve zuig hoogte nog altijd toepasbaar. Wij hebben passen voor deze toepassing zeer goede voetkleppen toe die vrijwel altijd openen en sluiten.
  Zou je kunnen aangeven wat de uitzonderingen voor de Nederlandse versie EN 12845 toepasbaar zijn?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.