Aarding van installaties b.v. tanks. Hoe doe je dat ?

Aard elektroden

Er worden eerst aardelektroden aangebracht, dit zijn stalen voorlopers met koperdraad. De diepte waarop de aardpen wordt geslagen is afhankelijk van de bodemgesteldheid, de geleidbaarheid van de grond, in droge gebieden moet de aardpen soms wel 20 meter lang zijn, die sla je er niet met je hamertje in. Deze worden door middel van een pneumatische luchthamer onder hoge druk de grond in getrild.

 1. Kopermantel staaf (meestal 1,5 m lang)
 2. Koppeling (meestal conisch, door het slaan wordt het een duurzame verbinding).
 3. Grond
 4. Koppeling staaf met aardleiding dmv aardklem
 5. Koperen aardleiding

Tijdens het installatie van de aardpen meet men met enige regelmaat de aardweerstand, voldoet die aan een bepaalde weerstandswaarde, dan is hij voldoende diep geplaatst. Algemeen geaccepteerd is een weerstandswaarde van minder dan vijf Ohm. Zit de aardelektrode eenmaal in de grond, dan wordt er een vertinde koperdraad, eventueel met behulp van een kop klem gemonteerd. De draad wordt aan de tank bevestigd.

Fundatie aarde

Bij nieuwbouw is het aantrekkelijk om voor fundatie-aarding te kiezen.

Fundatie-aarding is goedkoper en betrouwbaarder dan een systeem dat gebruik gemaakt van aardelektrodes. Een betonnen fundering vormt een uitstekende basis voor een aardingssysteem. Onder meer door gebruik te maken van het wapeningsstaal.

Het wapeningsstaal in de fundering speelt een belangrijke rol in het aardingssysteem. Daarom is het goed om al in de ontwerpfase aandacht te hebben voor dit systeem. De fundering heeft daarnaast een blijvend goed contact met de grond.

Wapeningsstaal van de heipalen worden op het doorgelaste wapeningsstaal of de koperen leiding in de randbalk gekoppeld. Aan één stuk ingelegd koperdraad in de randbalk.

Doordat het koper opgesloten zit in het beton heeft deze nagenoeg dezelfde waarde in de spanningsreeks als staal, waardoor corrosie gevaar niet aanwezig is.

Extra wapeningsstaal is hierbij niet nodig, omdat de koppeling de wapening van de heipaal niet verzwakt.

Indien de heipalen niet gekoppeld worden, dient men rekening te houden met een mogelijke uitdroging van de grond, waardoor de weerstandswaarde kan oplopen.

Voordelen:

 • De kostprijs van de fundatie-aarding is lager dan een geslagen aardelektrode.
 • Fundatie-aarde is betrouwbaarder.
 • De aanleg van fundatie-aarding kent minder risico’s.
Deel dit bericht of pagina

2 gedachten over “Aarding van installaties b.v. tanks. Hoe doe je dat ?”

  • Het aantal aardingspunten hangt af van vele factoren, een specialist beoordeelt dat per object. Voor een gemiddelde sprinklertank is doorgaans 2 aardingspunten voldoende.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.