Certificatieschema; Consumentenvuurwerk, wat is de status ?

De nieuwe CCV-certificatieschema’s: Leveren en Onderhoud Brandbeveiligingsinstallaties Consumentenvuurwerk staan gepubliceerd op de CCV-website:  Link naar de schema’s

De nieuwe inspectieschema’s voor brandbeveiliging van consumentenvuurwerk worden in januari 2018 actueel.

Uitleg

Het “Vuurwerkbesluit” is een algemene maatregel van bestuur uit 2002 die regels stelt voor vuurwerk. Het Vuurwerkbesluit werd van kracht naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede in 2000 en verscherpte de bestaande regel- en wetgeving voor vuurwerk. Het Vuurwerkbesluit is nog enkele malen gewijzigd ter verbetering van de uitvoerbaarheid ervan.

Certificatie van de brandbeveiliging werd aangestuurd vanuit dit “vuurwerkbesluit”. In het besluit is onder meer vastgelegd dat een brandbeveiligingsinstallatie; veelal een gecombineerde sprinkler-, brandmeld- en ontruimingsinstallatie, aangelegd moet worden door een “erkend installateur”. De erkenning had betrekking op het voldoen aan de eisen van de LPS 1233. Dit is een regeling van de LPCB (Loss Prevention Counsel Board).

Met de intrede van de CCV certificatieschema’s Leveren en Onderhoud VBB-systemen, verdween de LPS 1233 van het toneel. Sinds 2014 zijn de meeste installatiebedrijven en onderhoudsbedrijven overgestapt naar de CCV-schema’s. Daarmee viel een gat in de formele toetsbaarheid van de algemene maatregel van bestuur. In 2016 werd het gat deels gedicht door aanpassing van de certificatieschema’s; VBB-systemen.

Met de publicatie van de nieuwe CCV certificatieschema’s: Leveren en Onderhoud Brandbeveiligingsinstallaties Consumentenvuurwerk, zijn we weer een stap dichter bij de definitieve oplossing. Alhoewel . . . . definitief bestaat eigenlijk niet.

Wat gaat er nog gebeuren:

  • Aanpassing van de CCV schema’s; Leveren en Onderhoud VBB-systemen, ca. juni 2017
  • Invoering van de inspectieschema’s, ca. januari 2018.

Wordt vervolgd.

Deel dit bericht of pagina

3 gedachten over “Certificatieschema; Consumentenvuurwerk, wat is de status ?”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.