Wat is het verschil tussen een Fast-, Quick-, en Standaard Response Sprinkler ?

Betekenis
Response betekent reactie. De snelheid waarmee de sprinkler reageert. We kennen in de sprinklertechniek; standaard response, quick response en fast response.

De reactiesnelheid van een sprinkler wordt uitgedrukt in RTI, Response Time Index.
Hoe wordt de RTI-bepaald ? Op basis van de UL 199 (algemeen leidend en geaccepteerd in de wereld) geldt het volgende. De sprinkler wordt blootgesteld aan een luchttemperatuur van  135°C lucht. De lucht heeft een snelheid van 2,5 m/s. Na het bereiken van de aanspreektemperatuur start de meting van de tijd.

Fast Response Sprinkler (FRS) versus Standaard Response Sprinkler (SRS)

 • Een fast response sprinkler heeft een thermisch element met een RTI van kleiner of gelijk aan 50 (meter-seconde)1/2.
 • Een standaard response sprinkler heeft een thermisch element met een RTI van groter of gelijk aan 80 (meter-seconde)1/2.
  Bron: NFPA 13
 • Een special response sprinkler heeft een thermisch element met een RTI tussen de 50 en 80 (ms)½. Een voorbeeld is een standaard 5 mm glasbulb met een snel uitzettende vloeistof.

Quick Response Sprinkler (QRS)

Quick response vindt zijn oorsprong in de USA, rond 1990. Het is een sprinkler die zijn ontstaan dankt aan het “life safety” concept uit de NFPA 13.

DE NFPA heeft geen aparte RTI gedefinieerd voor Quick response. Hoofdstuk 3.6.2.9 definieert de quick response sprinkler als een type die voldoet aan de criteria van NFPA 13: 3.6.1(a) (1). Dat resulteert erin dat de QRS een soort fast response sprinkler is.

Standaard Response versus Quick Response

Natuurkundig is het verschil dat een quick respons en fast respons sneller reageren dan een standaard response.
Glasbulbs: Constructief zit het verschil voornamelijk in de grootte, dikte, van de glasbulb:

 • standard response sprinklers hebben a 5 mm dikke glas bulb,
 • quick response fire sprinklers hebben een 3 mm dikke glas bulb.

Fast Respons (FRS)

Een Fast Response Sprinkler is een type sprinkler welke in de Europese normen (EN 12845 en EN 12259-1) niet wordt gedefinieerd. Het is een begrip uit de Amerikaanse (NFPA en FM) voorschriften.

In NFPA 13 paragraaf 3.6.1 wordt FRS gedefinieerd als: Sprinklers defined as fast response have a thermal element with an RTI of 50 (meters-seconds)1/2 or less. De volgende typen sprinklers vallen onder de definitie van Fast Response:

 • Residential Sprinklers.
 • Quick Response Sprinklers (Standard Coverage en Extended Coverage).
 • Early Suppression Fast Response (ESFR) Sprinklers.

Alle drie typen sprinklers worden in Nederland toegepast. Quick Response sprinklers moeten volgens de EN 12845 in bepaalde toepassingen worden toegepast. Residential en ESFR sprinklers worden alleen toegepast in hybride installaties of NFPA/FM installaties.

Lees ook: Waarom moeten fast response sprinklers om de 20 jaar getest of vervangen worden ? 

Deel dit bericht of pagina

2 gedachten over “Wat is het verschil tussen een Fast-, Quick-, en Standaard Response Sprinkler ?”

 1. Bedankt voor het geven van de info over de verschillende sprinklers. Ik ben me aan het verdiepen in de verschillende manieren om mijn bedrijfspand brandveilig te maken. Ook zal ik binnenkort een afspraak maken met een specialist die mij hier meer over kan vertellen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.