TB80: 2017: Periodiek vervangen van Fast Response Sprinklers, hoe zit dat ?

Onderstaande is van toepassing op TB80: 2017

Volgens de NFPA 25: 2014 – 5.1.1.1.3, moeten “fast response sprinklers (FRS) ” na 20 jaar en daarna om de tien jaar, vervangen worden. Er dient opgemerkt te worden dat men ook een representatief aantal sprinklers mag keuren.

Sinds de jaren 90, zijn er al heel wat installaties voorzien van FRS, neem bijvoorbeeld de distributiecentra. In Nederland wordt het vervangen of keuren van FRS nog nauwelijks uitgevoerd. Waarom is dat ?

  • Een Fast Response Sprinkler is een type sprinkler welke in de Europese normen (EN 12845 en EN 12259-1) niet wordt gedefinieerd. Het is een begrip uit de Amerikaanse (NFPA en FM) voorschriften.
  • Nederlandse Onderhoudsbedrijven mogen het onderhoud volgens de VAS uitvoeren. Hierin worden FRS niet als zodanig genoemd.
  • FRS zijn in Nederland  later dan in de USA (jaren 80) geïntroduceerd.

Moeten FRS ook in Nederland vervangen/ gekeurd worden ?

  • Quick Response sprinklers moeten en zijn volgens de EN 12845 in bepaalde installaties toegepast.
  • Residential en ESFR sprinklers worden alleen toegepast in hybride installaties of NFPA/FM installaties.
  • In die gevallen waarin FRS zijn toegepast op basis van hybride of NFPA/FM voorschriften zou men kunnen voorstellen dat het onderhoud aan deze sprinklers ook moet voldoen aan die Amerikaanse voorschriften.
  • De data sheets van de fabrikanten van Amerikaanse sprinklers verwijzen voor onderhoud naar de NFPA 25 voorschriften.

Waarom is de onderhoudsinterval van FRS niet 50 jaar zoals bij de meeste sprinklers ?

De technologie van de meeste sprinklers is al oud en er is al vele decennia ervaring mee. De FRS is ontwikkeld in de jaren 80-90. Omdat het om een nieuwe techniek ging had men geen idee wat de MTBF (mean time between failure) van dit type sprinkler zou zijn. Om potentiële problemen te voorkomen moet men de sprinklers eerder testen.

Zijn er al testresultaten ?

Het blijkt dat er in de USA ondertussen testen uitgevoerd zijn. De NFPA wil de resultaten pas vrijgeven nadat de testresultaten volledig zijn. Er zijn ook vragen gesteld aan sprinklerfabrikanten. In zijn algemeenheid komt het erop neer dat men geen of onvoldoende testresultaten heeft.

Hoe nu verder ?

NFPA schrijft: As more FRS are tested over the next few years, the Committee on Inspection, Testing, and Maintenance of Water-Based Systems intends to monitor their performance and adjust the test frequency requirement if no significant problems are identified.

Volgens Bijlage K van de NEN-EN 12845+A2+NEN 1073 moeten alle typen sprinkler na 25 jaar worden getest. Echter in paragraaf  20.3.1.1 moet men zich ook houden aan de aanbevolen onderhoudswerkzaamheden van de fabrikant. Aangezien de datasheets van de fabrikanten van nagenoeg alle type FRS voor onderhoud verwijzen naar NFPA 25 geldt voor systemen de testfrequentie en steekproefgrootte volgens NFPA 25.

Ondertussen is het CCV-certificatieschema aangepast. In het normatieve rapport van onderhoud moet het onderhoudsbedrijf de FRS registreren en de vervanging / keuringsdatum moet in de onderhoudsmatrix geregistreerd worden.

Lees ook de blog: “Wat is het verschil tussen een fast-, quick-, special-, en standaard-response sprinkler ?”

Deel dit bericht of pagina

1 gedachte over “TB80: 2017: Periodiek vervangen van Fast Response Sprinklers, hoe zit dat ?”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.