351 miljoen liter drinkwater

Wat ?

Met enige regelmaat wordt het waterverlies bij de (2-)wekelijkse test besproken. We hebben het dan over watervoerende brandblussystemen die aangesloten zijn op het DWL (drinkwaterleidingsysteem).

Volgens, onder meer, het Technisch bulletin 77; paragraaf 2.2.4, moet bij iedere test de volledige capaciteit worden beproefd.

Hoeveel water wordt verbruikt?

Een 10 minuten capaciteitstest met 1.350  dm³/min, resulteert in;

  • 13,5 m³ drinkwater dat per test, per locatie, geloosd wordt op de straat of het riool .
  • Een verbruik in Nederland van circa 351.000 m³ per jaar.

Maar je mag toch met een beperkte capaciteit testen ?

Ja, dat mag. Onder voorwaarden, mag men een alternatieve test uitvoeren. Dit houdt in: 25-30% van de “rated capacity”. Nog altijd 105.300 m³ per jaar waterverbruik.

Hoe zit dat bij langdurige droogte?

De huidige droogte in Nederland benadert die van recordjaren (bron: nrc.nl).

Bij een langdurige droogte vragen drinkwaterbedrijven aan ons om waterbesparende maatregelen te nemen. Niet omdat er een watertekort dreigt, maar vooral omdat om die warme en droge dragen enorme pieken zijn in het watergebruik. Het gevolg kan zijn: lagere druk en de kans op bruinwater.

Dilemma

Vanuit technisch oogpunt is de test een begrijpelijke eis. Per slot van rekening wil men er zeker van zijn dat de pomp goed functioneert als dat nodig is. Maar ja, we spoelen waardevol drinkwater direct het riool in.

Wat kunnen wij daaraan doen?

Wij kunnen een aanpassing in de installatie maken. Het rondpompen van water uit een beperkte watervoorraad. Simpel toch?

Fire Protection Support - Brandbeveiliging

Deel dit bericht of pagina

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.