TB 81 mengen van zwaarschuimconcentraten – voor commentaar

Het concept-Technisch Bulletin 81 Mengen van zwaarschuimconcentraten (concept-TB 81) is vanaf 1 oktober 2018 gepubliceerd voor commentaar. Het concept-TB 81 is een nieuw TB voor een onderwerp waarvoor geen richtlijnen bestaan.

VBB-systemen beheersen en blussen een brand met een blusmedium. In specifieke omstandigheden kan door middel van bijmenging van een schuimvormend middel (SVM) een blusschuim worden verkregen dat de effectiviteit van het opgebrachte water verhoogt. Elke blusschuiminstallatie beschikt over een voorraad SVM. SVM-fabrikanten doen voortdurend onderzoek naar verbetering van de chemische samenstelling van het concentraat. Soms omdat het moet: de samenstelling van een concentraat kan schadelijk zijn voor het milieu, en gebruik van een SVM valt onder milieuregels. Deze situatie doet zich specifiek voor bij de zogenaamde zwaarschuimconcentraten.

De normering gaat ervan uit dat er in een VBB-systeem een SVM van 1 type wordt gebruiken. Bij wijziging van de chemische samenstelling zou eigenlijk de SVM-voorraad moeten worden vervangen. Dit is echter duur, milieubelastend en de overheid stelt het niet verplicht. Gevolg is dat er vaak SVM-concentraten worden gemengd. Vraag is dan of het mengsel dan nog wel de juiste eigenschappen heeft. Dat zou eigenlijk van tevoren moeten worden getest, maar daarvoor is geen algemeen geaccepteerd of geharmoniseerd protocol.

Concept-TB 81 beoogt, daarvoor een oplossing te bieden.

DOWNLOAD TB 81

Tot en met 1 december 2018 commentaar op concept-TB 81 indienen.

Bron: Het CCV

Deel dit bericht of pagina

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.