Wanneer je een brandmeld- en/of sprinklerinstallatie laat aanleggen voor je bedrijf, wil je wel zeker weten dat dit goed gebeurd. Als je deze installaties aanlegt, hoop je dat deze nooit hoeven te werken, maar als dit wel het geval is, MOETEN deze installaties goed werken. Daarom kies je voor een bedrijf dat een gecertificeerde installatie levert. Maar hoe werkt dat certificeren precies en wat is het nut en de noodzaak hiervan?
Bij certificatie gaat het altijd om drie partijen de afnemer, de leverancier en de certificatie-instelling. Als afnemer krijg je een installatie geleverd van de leverancier. Je gaat er natuurlijk vanuit dat de installatie het zal doen. Maar is dat wel zo en hoe weet jij als klant dat de leverancier levert wat jij nodig hebt? Er kan namelijk nogal wat misgaan in dit proces. Worden in die installatie wel de juiste componenten gebruikt? Is de installatie aangelegd door vakbekwaam personeel? Klopt het ontwerp van de installatie bij jouw situatie? Als afnemer kun je dit niet altijd goed inschatten, maar het kan grote gevolgen hebben voor je bedrijf.
De certificatie-instelling geeft jou die zekerheid. Er wordt namelijk gecontroleerd of de leverancier werkt met de juiste mensen en middelen. Daarnaast wordt er gekeken naar hoe de leverancier omgaat met de behandeling van klachten, hoe het zit met documentbeheer en rapportages en hoe de organisatie is ingericht. En ook of de installatie die je krijgt, past bij jouw specifieke situatie. Als klant heb je dus niet rechtstreeks met de certificatie-instelling te maken. Maar wanneer je jouw brandmeldinstallatie laat aanleggen door een bedrijf dat werkt onder certificaat, dan heb je wel de zekerheid dat je een werkende installatie krijgt, die past bij wat jij nodig hebt. En mocht nu alsnog blijken dat je niet tevreden bent en je komt er met de leverancier niet uit, dan kan de certificatie-instelling je helpen om dit verder te onderzoeken.
Er bestaan 3 certificaten te weten:
- Het installatiecertificaat
- Het onderhoudscertificaat
- Het inspectiecertificaat
Het installatiecertificaat krijg je wanneer een installatiebedrijf jouw sprinklerinstallatie onder certificaat aanlegt.
Het onderhoudscertificaat krijg je als het onderhoud onder certificaat wordt uitgevoerd door het onderhoudsbedrijf. Dit wil zeggen dat het onderhoudsbedrijf en de producten worden gecontroleerd door een onafhankelijke instantie op vakbekwaamheid van het personeel, gebruik van juiste gereedschappen en materialen en kwaliteit van het werk.
Het installatiecertificaat en het onderhoudscertificaat richten zich puur op de installatie zelf. Maar of een sprinklerinstallatie goed werkt, heeft ook te maken met bouwkundige en organisatorische aspecten. Vindt er bijvoorbeeld een wijziging plaats in het soort opslag van producten, dan kan het zijn dat de installatie voor de nieuwe situatie ineens niet meer voldoet. Daarom is in het bouwbesluit vastgelegd dat er een onafhankelijke inspectie-instelling het hele gebouw, inclusief de installaties zoals brandmeld- en sprinklerinstallaties, komt controleren. Hierbij wordt ook gekeken naar bouwkundige en organisatorische aspecten en de samenwerking met andere installaties. Als alles goed is bevonden, ontvang je het inspectiecertificaat. Dit zorgt er namelijk voor dat je er zeker van kunt zijn dat je installatie blijft passen bij de situatie van het gebouw.
Laat je jouw installatie aanleggen door een bedrijf dat niet is gekwalificeerd voor het leveren van een gecertificeerde sprinklerinstallatie, dan krijg je geen installatiecertificaat. Je bent dan minder zeker van een veilige installatie omdat je minder kunt vertrouwen op de kwaliteit van de installatie en bij de inspectie moet er dan op veel meer punten worden gecontroleerd. Dit kost altijd meer tijd en geld.
Zorg er dus voor dat je je brandmeld- en sprinklerinstallatie laat installeren en onderhouden onder certificaat.
Bron: Het CCV
Beste Richard,
Iedereen praat nu meer over de scheiding van de verschillende sprinklersysteminstallaties. Bijvoorbeeld: watermist of sprinklerinstallatie of lichtschuiminstallaties. In het CCV leveren versie 4.0 komt een artikel over de certificeren van elke type van installatie als een apart certificaat. Dit is belangrijk om verder uit te breiden. Misschien voor de volgende post 😉
Hi Alberto,
Dat is goed opgemerkt.
Het CCV schema heeft een groot draagvlak. Een dergelijke ontwikkeling draagt bij aan het vertrouwen van de klant.