Branden in parkeergarages

Nederland, en met name de Randstad, is een van de dichtstbevolkte regio’s in de wereld. Mede daarom wordt er steeds meer en groter ondergronds gebouwd: het aantal tunnels en parkeergarages en de complexiteit daarvan nemen in rap tempo toe. Daar komt bij dat gebruiksdoelen binnen een object steeds vaker gecombineerd worden (meervoudig ruimtegebruik), zoals bijvoorbeeld woningen of winkels gebouwd boven een ondergrondse parkeergarage.

Gezien de ervaringen bij enkele grote branden in parkeergarages de afgelopen jaren, blijken de standaard ontwerpuitgangspunten steeds vaker achter te lopen op de realiteit van de branden. In Amsterdam is het grootse deel van de parkeergarages gebouwd volgens de oude preventienormen. De overige parkeergarages zijn van recenter datum en gebouwd volgens de inzichten van de laatste jaren, waarbij aanvullende preventieve maatregelen zijn getroffen, zoals de installatie van sprinklers. Dit heeft de afgelopen 25 jaar geleid tot verschillende niveaus van brandveiligheidsmaatregelen in parkeergarages, met bijbehorende risico’s voor de brandweer. 

Vuurlast

Moderne voertuigen hebben een hogere vuurlast en brandvermogen dan de voertuigen waar destijds de maatregelen voor bedacht zijn. Steeds vaker worden composietmaterialen gebruikt in auto’s. Daarbij komt nog de toename van voertuigen met alternatieve brandstoffen (zoals hybride, volledig elektrisch, waterstof en LNG) met bijbehorende risico’s voor het repressief brandweerpersoneel.

Brandontwikkeling

Parkeergarages zijn relatief grote ruimtes met lage plafonds, waarbij brand in moderne voertuigen resulteert in zeer hoge temperaturen en dichte zwarte rook. Door de hitte, het verlies van zicht, de grote inzetdieptes en de moeilijke oriëntatie in parkeergarages vormen verkenning en bestrijding door de brandweer een lastige en riskante taak. 

De afgelopen jaren zijn er diverse branden in parkeergarages voorzien van sprinklers geweest, waarbij de overlast tot een minimum beperkt was. Voorbeelden daarvan in Nederland zijn:

23 maart 2021: Eindhoven; parkeergarage Veemgebouw
7 februari 2021: Rotterdam; Parkeergarage Polderstraat
15 november 2020: Amsterdam; parkeergarage Holiday Inn      
1 september 2020: Epe; parkeergarage Markplein
14 mei 2020: Amsterdam; parkeergarage woongebouw Zuidas 
11 november 2019: Amsterdam; Kantoorgebouw Steigereiland; Container in parkeergarage
8 januari 2018: Amersfoort; parkeergarage Meander Ziekenhuis

Op 21 juli 2021 verscheen de geactualiseerde IFV-publicatie “Brandveiligheid voor parkeergarages met elektrisch aangedreven voertuigen”. Deze publicatie geeft de brandweer handvatten voor het beperken van en omgaan met deze veiligheidsaspecten. De eerdere publicatie hiervan is onder andere uitgebreid met actuele resultaten van recent uitgevoerd onderzoek en te verwachten toekomstige regelgeving voor parkeergarages. Daarnaast zijn enkele hoofdstukken geactualiseerd.

Bron: ifv.nl

Wilt meer weten over het voorkomen of beperken van brand, neemt dan gerust contact (info@fireprotectionsupport.nl) met mij op.

Blogs parkeergarages (klik op de tekst):

Deel dit bericht of pagina

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.